Selasa, 4 Januari 2022

Sotong 'Gergasi' Lebih Besar Dari Manusia Ditemui Di Laut Merah


Sotong ialah haiwan laut yang menjadi makanan kegemaran sesetengah daripada kita. Namun, tahukah korang, wujud spesies sotong yang saiznya melebihi saiz manusia atau sotong gergasi.


Memetik Mail Online pada 8 Oktober 2021, melaporkan pada 2020, kumpulan pakar biologi marin yang dikenali sebagai OceanX, media dan pembuat filem memulakan ekspedisi menjelajah kedalaman Laut Merah.


Eskpedisi tersebut dijalankan menggunakan sebuah kapal yang dilengkapi dengan pelbagai peralatan termasuk alat sonar.


Hasil ekspedisi menyaksikan kumpulan tersebut menemukan bangkai kapal Pella yang karam pada 2011 dan spesies sotong gergasi yang didakwa lebih besar dari manusia.Ketua Program Sains OceanX, Mattie Rodrigue berkata, kemunculan sotong gergasi itu dikesan ketika kenderaan bawah air kendalian jarak jauh (ROV) melakukan tinjauan di sekitar kawasan bangkai kapal Pella


"Secara tiba-tiba, kami ternampak kelibat sotong gergasi melintasi bangkai kapal tersebut. Sotong gergasi itu mungkin dari spesies sotong terbang ungu atau 'purpleback flying squid' yang boleh membesar sehingga dua kaki atau 0.6 meter," katanya.


Laut Merah adalah lokasi terkenal bagi populasi sotong spesies itu. Saiz siripnya menunjukkan ia bukanlah dari spesies sotong gergasi. Pada 2018, seekor sotong gergasi sepanjang 14 kaki pernah ditemui terdampar di pantai New Zealand.


Menurut National Geographic, sotong gergasi paling besar ditemui ialah seberat 500 kilogram manakala saiznya ialah sepanjang 59 kaki. Mata sotong gergasi adalah mata haiwan terbesar di dunia iaitu diamater 10 inci.


Sementara itu, Rodrigue menyatakan, kapal Pella karam ketika dalam pelayaran ke pelabuhan Nuweiba di Mesir. Kapal yang membawa 1,229 penumpang itu karam selepas terbakar di perairan Aqaba, Jordan, menyaksikan seorang maut.


Bangkai kapal Pella yang karam pada 2011.


EmoticonEmoticon